tiistai 27. elokuuta 2013

Ruusufinni on ihosairaus

Ruusufinni on herättänyt kysymyksiä täällä blogissa ja asiakkaiden kanssa kasvohoidoissa. Ruusufinni eli acne rosacea on aika yleinen ihotauti ja se on selvästi lisääntymään päin. Ilmeisesti UV-säteilyn voimistuminen ja ilman saasteet lisäävät ruusufinnin syntymistä.

Olen aika jyrkästikin ottanut kantaa siihen, että ruusufinnin hoitaa aina lääkäri. Syy jyrkkään suhtautumiseeni on se, että olen viime vuosien aikana nähnyt useita kosmetologien mainoksia missä luvataan hoitaa myös ruusufinni. Se on mielestäni joko selvää asiakkaan harhaan johtamista, tai sitten kosmetologi ei itsekään tiedä mitä ruusufinni on. Ruusufinni on tulehduksellinen ihotauti mikä alkaa punoitteluna ja pieninä finneinä nenällä ja poskipäillä. Hoitamattomana se aiheuttaa voimakkaan nenän ihohuokosten laajentumisen ja tulehtumisen, joka johtaa nenän epämuodostumiseen. Esimerkiksi meneisyyden radioselostaja Pekka Tiilikaisella oli tällainen nenä.

Kun ruusufinni kerran ilmaantuu iholle se jää pysyväksi sairaudeksi, mutta se voi olla oireeton vuosikausiakin. Ruusufinni ei yleensä taltu ilman lääkevoiteita ja pitkää antibioottikuuria. Ymmärrän hyvin, että moni kokee vastenmielisyyttä monen kuukauden antibioottikuuria kohtaan ja on valmis yrittämään mitä tahansa muuta keinoa. Valitettavasti minulla ei ainakaan ole kokemusta, että mikään muu, kuin antibiootti taltuttaisi ruusufinni-ihottuman. Ruusufinni saattaa näyttää hyvin samanlaiselta, kuin tavallinen acne, mutta acnen hoitoon tarkoitettu kosmetiikka ei siihen sovellu. Päinvastoin se saattaa jopa pahentaa ruusufinniä.

Siinä vaiheessa, kun akuutti tulehdus on hoidettu pois astuu kuvaan kosmetiikka ja kasvohoidot. Ruusufinni saadaan hyvällä ihonhoidolla pysymään kurissa ja oireettomana. Dermalogican hoitotuotteet on yksi parhaista kosmetiikkasarjoista ruusufinni-iholle, koska se ei sisällä hajusteita, väriaineita, tai mineraalirasvoja. Kosmetiikan hajusteet, väriaineet ja paksut vaseliinimaiset raaka-aineet saattavat ylläpitää, tai puhkaista ruusufinnin. Aurinko ja lämmönvaihtelut saavat myös ihottuman oireilemaan ja siksi ihon suojaaminen oikeilla aineilla on välttämätöntä, jotta iho pysyisi terveenä. Dermalogican Ultra Calming linjan hoitotuotteet ja aurinkosuojavoiteet ovat yleensä paras valinta. Hyvä olisi kuitenkin yksilöllisesti valita kasvohoidon yhteydessä juuri omalle iholle sopivat tuotteet. Kasvohoidoissa voi käydä ihan normaalisti, vaikka sairastaisikin ruusufinniä ja kasvohoidon voi myös tehdä, vaikka ihottuma olisi akuutissakin vaiheessa. Myös meikkiä voi käyttää ja yleensä meikki onkin paras suoja tuulta ja pakkasta vastaan. Youngbloodin mineraalimeikki on paras valinta ruusufinni-iholle. Samoin Dermalogican suojaava Barrier Repair on erinomainen suojavoide ilmansaasteita ja muita rasituksia vastaan.

Voisin lopuksi tehdä listan tuotteista mitkä ovat kokemukseni mukaan toimineet ruusufinni-ihon hoidossa erittäin hyvin. Puhdistukseen suosittelen Ultra Calming Cleanserin ja Ultra Calming Mistin. Tehotiivisteeksi Ultra Calming Serum Concentrate ja sen kanssa kosteusvoiteeksi ihotyypin mukainen voide. Suojavoiteiksi Barrier Repair ja Solar Defence Booster sk 50 aina tilanteen mukaan. SkinPerfect Primer on myös hyvin suosittu meikkinä, tai meikinalusvoiteena. Muistutan vielä Barrier Repair suojavoiteesta, että se on erinomainen kaikille ihoille talvella ja sitä käytetään sekä päivällä, että yöllä. Itse käytän sitä kesät, talvet aina yöksi.

8 kommenttia:

  1. Anonyymi16:13

    Kosmetologini suorastaan uhkaili, että poskipäissä on niin pahasti couperosaa, että ruusufinni syntyy just. Pitääkö tämä paikkaansa, onko couperosa joku ruusufinnin esiaste?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voimakas couperosa saattaa puhjeta ruusufinniksi. Itse ainakin näen, jos asiakkaan tilanne on sellainen, että ruusufinnin vaaraa on. Ikävää tietysti, jos kosmetologisi on kuulostanut pelottelevalta. Toisaalta ymmärrän senkin, kun joskus pitää aika rajustikin herätellä asiakasta, että vältyttäisiin pahemmalta.
      Jos ohutta, punoittelevaa ja couperoottista ihoa ei suojata kunnolla talven ensipakkasilla ruusufinnin vaara on suuri. Sekin pitää muistaa, että ruusufinni ei parane koskaan, se voi olla vaan oireeton pitkiäkin aikoja. Voisithan kysyä, vaikka toiseltakin kosmetologilta mitä mieltä hän on. Kehottaisin kuitenkin ottamaan vakavasti kosmetologin puheet.

      Inkeri

      Poista
  2. Anonyymi16:23

    Kysyisin erilaisten kasvohoitojen vaikutuksesta ruusufinniin. Ihoni on muutenkin paksu ja rasvoittuva ja nyt ruusufinni on puhjennut pahaksi ihottumaksi kolme kertaa. Se on rauhoittunut vasta usean kuukauden pituisilla lääkekuureilla. Nyt kosmetologi suositteli minulle Shcrammekin kuorintaa ja itse suhtaudun siihen vähän epäillen. Ystävättärelleni sellainen tehtiin ja hänen ihonsa punoitti ja kuoriutui monta viikkoa. Mitenkähän muutenkin punakka ja ruusufinninen ihoni siihen suhtautuisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaa aika pahalta. En missään tapauksessa suosittelisi Schrammekin kuorintaa, enkä muitakaan kuorintahoitoja. Erilaiset hedelmähapot saattavat puhkaista ruusufinnin ja tuo Schrammekin kuorinta on ihan supervahva kuorinta. Se todella saa aikaan ihon kuoriutumisen, eikä se missään tapauksessa ole ruusufinnille hyväksi.

      Inkeri

      Poista
  3. Birgitta19:23

    Oma ihoni on ainakin huomattavasti tasoittunut Inkerin hoidoissa. En uskaltanut käydä vuosiin kasvohoidoissa, kun ruusufinnin alkuvaiheessa. Viitisen vuotta sitten muutin Hämeenlinnaan ja siitä lähtien olen ollut Inkerin hoidoissa. Ihoni on selvästi tykännyt hoidoista ja antibiootin tarve on harventunut. Meikkiä en ole yleensä käyttänyt, mutta nyt olen tykästynyt tuohon primeriin. Se vähentää punakkuutta ihan ihmeen hyvin, vaikka on niin ohut.
    Suosittelen kyllä, että kasvohoitoihin kannattaa mennä.

    Birgi

    VastaaPoista
  4. Kiva, että olet tyytyväinen. Tuo SkinPerfect Primer on todellakin käytännössä osoittautunut erittäin hyväksi punakkuuden peitossa.
    Ihoa vahvistavat ja suojaavat kasvohoidot yleensä vähentävät ruusufinnin tulehdusvaihetta.

    Inkeri

    VastaaPoista
  5. Anonyymi21:10

    Liittyykö ruusufinni jotenkin ihon rasvaisuuteen? Itselläni on lääkäri todennut ruusufinnin, mutta ihoni ei ole koskaan ollut rasvainen. Mieluumminkin olen kärsinyt kuivasta ihosta. Nyt, kun ihoni on hyvin ruskettunut, pienet finnit ja punoitus ei näy. Talvella siihen kuitenkin tulee ihan märkäpäitä poskiin ja nenään. En millään haluaisi syödä antibiootteja kuukausi tolkulla. Voisikohan tässä olla kyseessä joku muu ihottuma? Auttaisikohan ihonpuhdistus tilanteeseeni?

    Varpu

    VastaaPoista
  6. Anonyymi23:09

    Itselleni kävi mukava sattuma Dermalogican kanssa. Minulla on ollut ruusufinni kymmenisen vuotta. Sain silloin Inkeriltä ohjeet lääkärille menosta, koska en olisi sitä itse varmaankaan hoksannut. Sen jälkeen olen ollut sen hoitolan vakioasiakas, neuvot ja apu ihooni on ollut todella vakuuttavaa. Kävin kesällä ihotautilääkärillä muun asian takia ja puhuin samalla ruusufinnistä. Hän varoitteli auringosta ja suositteli aurinkorasvaksi Dermalogican Solar Defence Boosteria sk50, olin hiukan pollea, kun pystyin sanomaan, että minulla on jo se käytössä. Toisaalta sekin vakuutti Inkerin hoitolan ammattitaidosta, että myös ihotautilääkäri suositteli heidän myymää tuotetta. Tosin hän ei tiennyt, että Dermalogicaa saa Hämeenlinnastakin, kun oli itse kai Tampereelta.

    VastaaPoista