tiistai 11. maaliskuuta 2014

Asiaa ihosyövästä ja aurinkokeratoosista

Taas otan esiin tämän vakavan aiheen UV-säteilyn vaikutuksista, vaikka aurinkoa ei valitettavasti näy ollenkaan. Hämmästelen edelleen miten huolettomasti ihmiset suhtautuvat ihossaan oleviin muutoksiin eivätkä havahdu, vaikka aurinkokeratoosi eli basaliooma oireilee näkyvästi. UV-säteilyn aiheuttamat basalioomat ovat pääsääntöisesti kasvojen ja kaulan alueella eli siinä alueessa mihin kasvohoito kohdistuu. Muu ihohan ei ole niin paljon alttiinakaan auringolle.Yleisin paikka basalioomalle on nenän selkä ja jos siinä on vuotava, hilseilevä ja punoittava läiskä sitä pitää näyttää lääkärille, yleensä ne eivät aiheuta mitään tuntemusta ei kutinaa eikä kirvelyä. Jos kasvoja pestessä sormiin jatkuvasti osuu joku karhea ja poikkeava kohta pitää selvittää mikä se on.

Hämeen Sanomista luin positiivisen uutisen ihosyövän tunnistamisen ja löytymisen kannalta. Olenkin kuullut jo muutamalta asiakkaalta ketkä kuuluvat, tai kenen läheiset kuuluvat Päijät-Hämeen keskussairaalan piiriin, että sielä on käytössä joku uusi tutkimusmenetelmä. Hiukan olen hämmästellyt, että miksi Hämeenlinnan ihotautiklinikalla ei ole kyseistä menetelmää käytössä. Nyt se selvisi tästä Hämeen Sanomien artikkelista, että kyseessä oli pilottivaihe ja menetelmää vasta koekäytettiin. Se on kuitenkin tulossa kaikkiin sairaaloihin, koska se on hyväksytty koekäytön jälkeen. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tarkan hyperspektrikameran jolla voidaan havaita jo ihosyövän esiasteen parissa sekunnissa. Näin voidaan ihosyövän hoito aloittaa jo siinä vaiheessa, kun paljas silmä ei erota mitään muutosta.

VTT:n yhteistyökumppaneina ovat olleet Jyväskylän yliopisto, Päijät-Hämeen keskussairaala ja Hyksin iho-ja allergiasairaala. Nyt, kun pilottivaihe on ohitse hyperspektrikamera otetaan käyttöön muuallakin Suomessa. Siitä, että basaliooma löydetään varhaisessa vaiheessa on todella paljon hyötyä potilaalle. Hoito on helpompaa ja osuu pienemmälle alueelle. Monessa sairaalassa on käytössä fotodynaaminen hoito joka on selektiivisesti soluihin kohdistuva valoherkistinhoito ja se jättää huomattavasti vähäisemmät jäljet, kuin vanha jäädytysmenetelmä. Alkuvaiheessaan hoidettu basaliooma saadaan tehokkaasti pois fotodynaamisella hoidolla eikä tarvita arpia jättävää leikkaushoitoa. Hoidot nopeutuvat myös merkittävästi ja tämä on tärkeää potillaan ja sairaalan kannalta. Auringon aiheuttamat basalioomat ovat lisääntyneet valtavasti johtuen UV-säteilyn voimistumisesta ja väestön ikääntymisestä.

Lääketiede ja terveydenhuolto on ottanut hyvin vakavasti basaliooman lisääntymisen ja siihen kehitetään koko ajan parempia hoitomenetelmiä. Toivoisin myös, että ihmiset itse ottavat asian vakavasti ja suojautuisivat auringolta hyvin ja hakeutuisivat lääkäriin tarpeeksi ajoissa.

2 kommenttia:

  1. Aurinkosuojatuotteethan ovat kehittyneet hurjasti viimeisten vuosien aikana. Luulen, että tulevaisuus on paljon valoisampi ihosyöpätilastojen kannalta. Lisäksi luulen, että sillä voi olla aika iso vaikutus nuorempiin ettei muotilehdissä oikeastaan koskaan näe ruskettuneita malleja, ihon käristäminen ei ole terveellistä muttei myöskään muodikasta.

    Meillä on suvussa eri ihosyöpiä ja luulen suurimman osan johtuvan siitä, ettei silloin kun vanhempani tai isovanhempani ovat olleet nuorempia ole ollut tietoa tai kunnollisia suojatuotteita. Isovanhempani ovat joskus 60- ja 70-luvuilla käyttäneet aurinkoöljyjä, en usko niiden olleen erityisen suojaavia, ehkä jopa haitallisia? Isoäitini harrasti vuosikymmenien ajan melontaa ja koska hän ei juuri kosmetiikkaa käyttänyt niin tuskin hän mitään aurinkosuojavoiteitakaan on käyttänyt nuoruudessaan.

    VastaaPoista
  2. Kyllä valveutumista tapahtuu koko ajan ja tilastot osoittaa sen. Ensimmäisillä kosmetologien Iho ja Aurinko päivillä 90-luvunalussa ennuste oli, että 2010 ihosyöpä olisi Suomessa yhtä yleinen, kuin rinta-ja eturauhassyöpä. Nyt tiedetään ettei näin ole käynyt, tiedoitus on siis auttanut.
    Ikäihmiset ovat altistuneet auringolle ihan työnsäkin takia ja mitään kunnollista aurinkosuojavoidetta ei vielä 60-80-luvuilla ollut.

    VastaaPoista