tiistai 4. maaliskuuta 2014

Sauna ja iho

Melkein aina, kun meillä on jonkun ulkomaalaisen kouluttajan luento ihonhoidosta nousee esiin sauna. Yleensä he moittivat saunan ihan totaalisesti ja pitävät sitä varmana ihon tuhoajana. Lopetan aina kuuntelemisen tuossa kohtaa, koska pidän saunaa ihan upeana keksintönä. Miten voisi edes asua pimeässä, kylmässä Suomessa ellei saisi iloa saunan lämmöstä?

On paljon suurempiakin huolia ihon hoidossa, kun saunan vaikutukset, mutta tokihan nekin pitää huomioida. Pääsääntöisesti pidän kyllä saunaa pelkkänä hyötynä ihonhoidossa ja haitat ovat hyvin vähäisiä. Lähinnä henkilöt kenellä on couperosaa, tai iho on hyvin kuiva kärsivät eniten saunan haitoista. Nämäkin ihot hyvin hoidettuna ei ole kovasti alttiita saunan haitoille. Suurin haitta on kuumuus, joka laajentaa pintaverisuonia. Hikoilu, saunailman kuivuus ja suihkuttaminen myös kuivattaa pahasti ellei ihoa hoideta jälkikäteen hyvin.

Hyvin hoidettu iho, joka kosteutetaan hyvin saunomisen jälkeen ei saunasta ole moksiskaan. Jo valmiiksi ohentunut ja kuiva iho saattaa saada couperosaa kuumuudesta ja voimakkaista löylyistä. Ohutta couperosaihoa kannattaa suojata saunan vaikutuksilta. Dermalogican Climate Control Stick (15€)on hyvä käyttää yksittäisiin kohtiin, mutta koko kasvoille Barrier Repair ( 62€)on parempi. Talvella, kun iho on kaikista rasittunein kaikki ihotyypit hyötyvät, jos saunaan mennessä sipaisee Barrier Repairia koko kasvoille. Pahin "saunakuuri" iholle on Lapin hiihtoloma jolloin koko päivä ollaan ulkona auringossa, pakkasessa ja tuulessa. Sitten saunotaan joka ilta, muutaman viinilasillisen kera. Ihana, stressiä poistava loma, mutta iho on taatusti riekaleina. Yleensä kasvohoito olisi parasta ottaa heti seuraavalla viikolla. Pahimpia vaurioita estämään kannattaa käyttää Barrier Repair saunaan, yöksi ja vielä aamulla muiden voiteiden päälle.

Saunaa kannattaa hyödyntää ihonhoitohetkenä. Itse laitan jalat ensinnä kuumaan veteen, jossa on Dermalogican Body Washia. Sen tuoksu on ihana ja siinä on bakteereita tappava vaikutus. Saunan löylyjen jälkeen kuorin koko vartalon Exfoliant Body Scrubilla (55€)ja kasvot Multivitamin Thermofoliantilla ( 82€). Kuorinta tehoaa paljon paremmin, kun iho on löylyssä pehmennyt ja hionnut. Sitten laitan Multivitamin Power Recovery Masquen ( 69€),jota ilman en koskaan ole saunan jälkeen. Yleensä jätän naamion vaikuttamaan koko yöksi, kun ennen nukkumaan menoa pyyhin paksuimman kerroksen pois. Suosittelen Multivitamin Masqueta aivan kaikille saunan reissun jälkeen. Näin saunasta tulee varmasti hoitava kokemus iholle ja iho on seuraavana päivänä sileä ja pehmeä.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi13:30

    Voisiko tuon Multivitamin Power Recovery Masquen laittaa löylyyn suojaan kuumuudelta?
    Piko

    VastaaPoista
  2. Idea on teoriassa hyvä, mutta käytännössä hankala toteuttaa. Muut, kuin savipohjaiset naamiot sulavat nopeasti saunan lämmössä ja valuvat hien mukana silmiin ja pois kasvoilta. Siksi on parempi käyttää Multivitamiininaamio vasta saunan jälkeen. Dermalogican Refinning Masgue ja Sebum Clearing Masque käy saunaan, mutta ne ovat tarkoitettu rasvoittuvalle iholle.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi15:28

    Kannattaako tehotippoja esimerkiksi Skin Hydrating Boosteria laittaa saunaan? Imeytyykö ja vaikuttaako se lämmössä paremmin?
    Onko ihan kiellettyä mennä meikkivoiteen kanssa saunaan? Ajattelen saunailtoja yms.kun en haluaisi aina pestä koko kasvoja ja aloittaa meikkaamista alusta asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehotippoja ei kannata laittaa saunaan, koska ne vaan valuvat hikoilun ja suihkuttamisen myötä pois ja menevät hukkaan. Saunan jälkeen ne imeytyvät paremmin puhdistuneeseen ja lämpimään ihoon.
      En kyllä neuvoisi menemään saunaan meikin kanssa ja itsestäni ainakin se tuntuisi tosi epämielyttävältäkin. Kyllä hikoilussa ja höyryssä meikki valuu ja toisaalta imeytyy ihohuokosiin, että ei sitä oikein voi jälkikäteenkään korjailla. Parasta olisi pestä meikki pois ja tehdä se sitten alusta saakka uudestaan saunomisen jälkeen.

      Inkeri

      Poista
  4. Voi minä rakastan saunomista ja saunoisin muutaman kerran viikossa, mutta aika ei tahdo riittää, joten saunomme vain lauantaisin. Kärsin couperosasta ja en yhtään ihmettele kuinka olen sen saanut, sillä sauna on varmasti yksi aiheuttaja. Kun olin nuori ei kukaan edes puhunut couperosasta tai saunomisen vaikutuksista ihoon, joten eipä sitä tullut silloin mietittyä. Nykyisin teen juuri kuten Inkeri neuvoi ja täältä olen vinkit napannut. En usko, että ainakaan saunan vaikutuksista ihoni olisi pahentunut, pysynyt kutakuinkin samana viime aikoina. Muutamat suonet olen saanut valoimpulssilla hoidatettua, mutta pahus, kun ne tulee takaisin. Mutta ilman saunaa en halua olla ja yritän saunoa maltilla. On se vaan niin ihanan terapauttista istua löylyissä, että sitä ei voita mikään.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi15:49

    Ihmettelen miten, joku voi ajatella edes menevänsä saunaan meikkien kanssa. Oma maalaisjärkeni kyllä puhuu rankasti sitä vastaan. Johan se meikkikin on sellainen sotta saunan hikoilun jälkeen, että mieluummin pesen naamani ja meikkaan uudelleen.

    VastaaPoista