torstai 17. huhtikuuta 2014

Espanjan verinen lähihistoria

Espanja on ollut niin kauan suomalaisten suosima lomakohde ja EU:n jäsen, että unohtuu miten hiljattain se siirtyi demokratiaan. Diktaattori kenraali Franco kuoli vasta 1975 ja vasta silloin kuningas Juan Carlos tuli valtaan. Franco itse valitsi Juan Carloksen seuraajakseen jo 1969 ja näin ohjasi Espanjan takaisin monarkiaan. Juan Carlos oli pitkään ollut Francon opissa ennen valtaan pääsyään ja demokratiaan siirtyminen oli hidasta. Olin itse neljätoista, kun Franco kuoli ja muistan sen hyvin. Hän sairasti kuukausi kaupalla ennen kuolemaansa ja uutisissa ilmoitettiin lähes päivittäin hänen olevan vielä elossa.

Näin jälkikäteen voisi spekuloida, että olisiko Espanja pysynyt yhtenäisenä sisällisodan jälkeen ilman Francon kovaa ohjausta. Sisällissota kesti 1936-1939 ja yleensä sisällissodan jälkeen viha ja kauna elää pitkään, niinhän oli meillä Suomessakin. Franco ei alunperin ollut kiinnostunut politiikasta, mutta hän oli taitava sotilas ja aikanaan Euroopan nuorin kenraali. Monarkia syrjäytettiin 1931 ja kuninkaana oli silloin Juan Carloksen isoisä. Kuningasvallan loputtua aika oli poliittisesti hyvin sekasortoista ja Franco yritti pysyä siitä erossa. Hänet kuitenkin lähetettiin joukkoineen aina pysäyttämään mellakat mitä tasavaltalaiset ja vasenmistolaiset järjesti. Ehkä hän hiukan ajautuikin siihen tilanteeseen, että hän pääsi valtaan. Vuonna 1935 vaaleilla valittu tasavaltalainen hallitus oli sekasorrossa ja Franco fasistimielisine joukkoineen joutui vastakkain hallituksen joukkojen kanssa. Sisällissota oli erittäin julma ja sai suurta julkisuutta. Monista maista lähti nuoria miehiä kummallekin puolelle rintamaa.

Hitler auttoi Francon joukkoja ja ilman tätä apua hän tuskin olisi voittanut. Tavallaan Espanjan sisällissota oli Hitlerin armeijan sotaharjoitus toista maailmansotaa varten. Hitler kokeili kaikki uudet aseensa sisällissodassa ja näin Saksan armeijasta kehittyi voittamaton hetkeksi. Sisällissota päättyi 1.4 1939, kun Francon joukot valtasivat Madridin. Muutama viikko sitten tuli 75v.tästä tapahtumasta, mutta minä en ainakaan nähnyt yhtään uutista siitä. Kaikki Francoon viittaavat katujen nimet, puistot tai patsaat on muutettu tai poistettu joskus 1990-luvulla. Sisällissotaa ei haluta muistella ja en ole toistaiseksi Madridista löytänyt sotamuseota. Eihän meilläkään Suomessa ole sisällissotamuseota ja siitä sentään tulee jo sata vuotta. Se hyöty Francosta oli, että hän piti Espanjan toisen maailmansodan ulkopuolella. Espanja kuului selvästi akselivaltioihin ja oli Hitlerin ystävä. Espanja oli kuitenkin niin köyhä ettei sillä ollut varoja ylläpitää armeijaa, joka sotisi Hitlerin rinnalla. Siinä ainakin säästyi paljon ihmishenkiä. Sisällissodassa kuoli yli miljoona espanjalaista ja maa oli raunioina ja nälkärajoilla vuosikausia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti