sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Operaatio Valkyria

Tänään 20.7-14 tulee kuluneeksi 70-vuotta Adolf Hitlerin murhayrityksestä ja vallankaappausyrityksestä. Toki Hitleriä yritettiin murhata useita kertoja, mutta tämä heinäkuu-44 yritys on tunnetuin ja se pääsi kaikista lähemmäksi päämäärää. Tapahtuma tunnetaan myös Operaatio Valkyriana ja siitä on tehty useita elokuvia. Viimeiseksi amerikkalainen versio, jonka pääroolissa oli Tom Cruise.

Operaatio Valkyrian johtaja oli Claus von Stauffenberg, joka oli korkea-arvoinen upeseeri ja vanhan sotilassuvun perijä. Syksyllä 1943 alkoi suurimmalle osalle Saksan sotilasjohtoa olla selvää, että he tulevat häviämään sodan. Hitlerin lähipiirissä olleet näkivät myös, että Hitlerin todellisuudentaju oli kadonnut ja hän johti sotaa mielikuvituksen perusteella. Hitler oli fyysisesti ja henkisesti romahtanut ja sairasti ilmeisesti Parkinsonin tautia ja hän ei enää näyttäytynyt juurikaan julkisuudessa. Murhayritystä suunnitteli suuri upseerijoukko ja sen toteuttajaksi valittiin Claus von Stauffenberg. Stauffenbergillä oli asemansa vuoksi pääsy Hitlerin lähelle ja neuvotteluihin hänen kanssaan. Murhayritys päättettiin suorittaa siten, että myös Himler ja Göebbels saisivat surmansa samalla.

Ennen 20.7 Stauffenberg aikoi jo kaksi kertaa heinäkuun aikana toteutaa yrityksen, mutta joko Himler, tai Göebbels ei ollut paikalla. Stauffenberg oli kutsuttu 20.7 Sudenpesään klo 13 neuvotteluun Hitlerin kanssa. Hitler kuitenkin aikaisti kokousta puolellatunnilla ja Stauffenbergillä tuli kiire ajastaa pommit ja hän ei ehtinyt ajastaa, kuin toisen. Monen yhteensattuman summana pommi räjähti sellaisessa kohtaa neuvotteluhuonetta ettei se juurikaan vahingoittanut Hitleriä. Neljä huoneessa ollutta kuoli ja useita haavoittui. Stauffenberg oli poistunut huoneesta sen varjolla, että hän soittaa esikuntaansa. Stauffenberg luuli vielä palattuaan Berliiniin onnistuneesa operaatiossa. Jo saman päivän iltana Hitler vangitutti suurimman osan operaatioon osallistuneista ja heidät teloitettiin. Kaiken kaikkiaan Hitler vangitsi yli 5000 henkeä murhayrityksen varjolla ja suurin osa heistä tuomittiin kuolemaan heti, tai myöhemmin.

Operaation johto vangittiin Bendlerblock nimiseen paikkaan, joka oli yksi armeijan esikunnan rakennuksista ja sen pihalla teloitetiin 80 operaatioon osallistunutta. Kirjoitan tämän jutun senkin takia, että olin hiukan harmistunut kesäkuisen Berliinin matkan jälkeen, kun kävin tuolla Bendlerblockin pihamaalla. Siellä pitäisi olla museo, joka kertoo Saksan ja Berliinin vastarintaliikkeestä. Jouduin etsimään monesta esitteestä ennen, kuin löysin koko museon. Sitten paikanpäällä osoittautui, että joko museo oli suljettu, tai siirretty toiseen paikkaan. Kaikki kyltit oli huputettu ja ovessa ilmoitettiin sen olevan suljettu. Mitään syytä, tai aikataulua avautumisesta ei ollut. Pihamaalla oli ainoastaan patsas muistomerkkinä noista teloituksista ja kadunnimi oli Stauffenbergskatu. Ihmettelen kovasti, kun Berliinissä on niin hienot Gestapomuseot, niin luulisi heidän haluavan tuoda julki myös tämän vastarintapuolen. Ehkä se museo avataan entistä ehompana ensi vuonna, kun sodan loppumisesta ja Hitlerin itsemurhasta tulee seitsemänkymmentävuotta.

1 kommentti:

  1. Anonyymi21:13

    MInuun teki suuren vaikutuksen tämä elokuva, jossa Tom Cruise näytteli von Stauffenbergia. Olen katsonut sen kahteen kertaan televisiosta. Elokuva ei voi mennä täysin pieleen, kun tapahtumat ovat niin tosia ja jännittäviä ja tunnelma tiivis.

    Von Stauffenbergin vaimo Ninahan kuoli vasta 2006. Viidestä lapsesta kaikki ovat ainakin Wikipedian mukaan vielä elossa. Viimeinen lapsistahan syntyi vasta isänsä kuoleman jälkeen tammikuussa 1945. Hän, Konstanze von xxxjokin,on kirjoittanut kirjan ädistään. Kuvahaulla katsoin, itsevarman näköinen nainen.

    MInua hämmästyttää, että perhe säilyi hengissä tuollaisissa melskeissä. Äiti Nina tosin erotettiin lapsistaan muistaakseni vuodeksi, Wikipedian mukaan.

    Leena

    VastaaPoista