torstai 9. huhtikuuta 2015

Presidentti Putin on Venäjän valta ja voima

Sain juuri luettua kirjan Kasvoton mies, joka on venäläistoimittaja Masha Gessen kirjoittama kirja Vladimir Putinista. Kirja kertoo Putinin valtaannoususta ja presidenttikausista. Masha Gessen on kirjassaan nostanut esiin Putinin aikana tapahtuneet väärinkäytökset ja selvitellyt Putin lähipiirissä tapahtuneita murhia. Putinin ympärillä on neljännesvuosisadassa kuollut monia tapaturmiin, myrkytyksiin, itsemurhiin ja murhiin. On vaikea sanoa miten moni kirjan tarinoista on totta, mutta jos niistä yksikin pitää paikkansa meidän naapurimaan ylintä valtaa käyttää rikollinen murhaaja.

Putin on koulutukseltaan lakimies, mutta hän päätyi jo hyvin nuorena töihin KGB:hen ja se oli ollutkin hänen unelmansa. Hän sain 1980-luvun alussa hyvin halutun ulkomaan pestin ja hän muutti Itä-Saksaan perheensä kanssa. Perheeseen kuului vaimo, kaksi tytärtä ja koira. He palasivat Neuvostoliittoon 1980-luvun lopussa, kun Neuvostoliitto jo natisi liitoksissaan. Putinille oli kova kolaus palata kotimaahan, joka ei enää ollut suurvalta. Kotikaupunki Leningrad oli nälänhädän partaalla ja moni ruokatavara oli jo kortilla. Siinä vaiheessa Putin alkoi kiinnostua enemmän politiikasta ja pian hän olikin Leningradin kaupunginjohtajan varamiehenä ja oli yksi kaupungin valtaapitävistä. Jo tässä vaiheessa oli epäilyksiä, että Putin myi Leningradiin tarkoitettuja lihakuormia omaan piikkiinsä.

Vuosituhannen lopulla Putin nousi presidentti Boris Jeltsinin lähipiiriin ja lopulta pääministeriksi. Milleniumina eli vuosituhannen vaihteessa Jeltsin luopui näyttävästi vallasta ja nimitti Putinin seuraajakseen. Jeltsin oli vaikeassa tilanteessa, koska hän ja hänen perheensä oli joutumassa valtakunnanoikeuteen lahjuksista ja valtion varojen väärinkäytöstä. Putinin nopean valinnan takana oli ehkä se, että hän lupautui melkein ensi töikseen järjestämään Jeltsinille syytesuojan. Heti ensimmäisellä presidenttikaudellaan Putin alkoi siirtämään valtaa presidentille. Monien ministeriöiden ja virkamiesten valta ja päätösasema pieneni huomattavasti, koska Putin keräsi kaiken vallan omiin käsiinsä.

Putin valtaantulon jälkeen länsimaat olivat aluksi odottaneet häneltä paljon ja suhtautuivat myönteisesti, koska odottivat uuden presidentin karistavan pois Neuvostoliiton aikaisen korruption ja lahjonnan. Putin pääsi aluksi aika huomaamatta viemään maata takaisin vanhan Neuvostoliiton aikaiseen järjestelmään ja vaiensi opposition muiden maiden huomaamatta. Ainoastaan suurimmat väärinkäytökset ovat päässeet meidän ja muiden länsimaiden mediaan. Lokakuussa 2002 Moskovan teatterissa tapahtui järkyttävä panttivankidraama, jossa ilmeisesti Tsetsenian terroristit ottivat panttivangiksi lähes tuhat ihmistä ja noin 130 heistä kuoli. Tätä pidetään Putinin järjestämänä juttuna, jolla hän sai kansan vihaamaan Tsetseniaa ja näin hän oikeutti hyökkäyksensä sinne. Beslavin kouluhyökkäys oli ilmeisesti samanlainen tilaustyö ja siellä kuoli yli 300 henkeä, joista suurin osa oli lapsia. Entinen Venäjän agentti Aleksander Litvinenko kuoli marraskuussa 2006 poloniummyrkytykseen. Tutkimuksissa todettiin, että tuon tyyppistä poloniumia ei saa, kuin Venäjältä. Kirjassa oli lukemattomia näiden kaltaisia murhenäytelmiä, joiden taustalla on ollut Putin ja hänen pieni uskottujen joukko.

Ensimmäisenä presidenttikautenaan 2000-2008 Putin pystyi karsimaan häntä vastustaneen opposition lähes kokonaan pois. Shakkimestari Garri Kasparov on yrittänyt jaksaa pitää yllä vastarintaa, mutta se on tehty lähes mahdottomaksi. Kasparov on miljonääri ja siksi pystyy rahoittamaan taisteluaan opposition puolesta. Hän elää jatkuvassa pelossa tulla murhatuksi ja hänellä on kahdeksan henkivartijaa. Kaikki ruoka ja juoma tutkitaan myrkyttämisen varalta ja Kasparov ei voi liikkua vapaasti. Hänen on lähes mahdoton viedä näkemystään eteenpäin, koska kukaan ei uskalla vuokrata hänelle tiloja kokoontumisia varten ja kaikkia järjestettyjä tilaisuuksia häiritään törkeästi. Vuonna 2008 presidentiksi nousi Medveved ja Putinista tuli pääministeri. Järjestely oli täysin silmänlumetta ja Medveved oli Putinin sätkynukke. Valtakaudellaan Medveved muutti lakia, niin että yksi presidentin kausi on kuusivuotta eikä neljä, niin kun siihen asti. Uusi laki kuitenkin tuli voimaan vasta seuraavasta presidentistä eli Putinista. Putin nousi uudelleen valtaan 2012 ja lain mukaan hän voi olla vallassa vuoteen 2024 eli vielä yhdeksän vuotta.

Putinin otteet vaan kovenee ja kansan suosio kasvaa. Vuosi sitten vallattiin Krim ja nyt taistellaan Itä-Ukrainasta. Onko Putin rakentamassa uutta Neuvostoliittoa ja suurvaltaa ja varsinkin suurvallan armeijaa. Hän on vallassaoloaikanaan tuplannut armeijan budjetin ja sotilasjohto on saanut vaikutusvaltaa lisää. Minulla on sellainen tunne ettemme ole olleet vuosikymmeniin niin lähellä vakavaa kriisiä, kun nyt olemme. On suuremmat mahdollisuudet siihen, että Ukrainan sotatila laajenee, kuin että se loppuisi. Venäjällä on nyt niin epävakaa johtaja, että on mahdotonta ennakoida hänen aikomuksiaan. Hän on häikäilemätön ja oppinut poistamaan vastustajansa hautausmaalle ilman, että kukaan on häntä siitä tilille ottanut. Putinilla on vielä yhdeksänvuotta aikaa muuttaa Venäjä takaisin Neuvostoliiton kaltaiseksi diktatuuriksi ja me emme voi muuta, kuin odottaa ja katsella mitä hän tekee.

Meillä Suomessa on nyt meneillään ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa. Ensimmäistä kertaa ajattelen, että seuraavan hallituskauden aikana Suomi voi tarvita ulkopoliittisia taitoja enemmän, kuin vuosiin. Meiltä pitää löytyä päättäjistä ihmisiä, jotka pystyvät pitämään Suomen ulkona kansainvälisistä selkkauksista. 

5 kommenttia:

  1. Anonyymi15:45

    Minkäs puolueen vaalipropagandaa tää taas on? En ymmärrä mitä muuta järkeä on hypätä kirjoittamaan Venäjästä kesken kasvohoitojuttujen. Ja mihinkäs tietoon tuo Venäjän mustamaalaus perustuu? Onkos kosmetologi nykyään joku politiikan asiantuntija.......

    VastaaPoista
  2. Anonyymi17:40

    Ihmettelen ihan samaa. Kosmetologi luulee kyl ihan liikaa ittestään, kun kuvittelee olevansa ulkopolitiikan proffa......

    VastaaPoista
  3. Anonyymi20:53

    Taas politiikkaa.

    VastaaPoista
  4. paula20:58

    no hyvänen aika ihmiset, jättäkää lukematta ne kirjoitukset, mitkä ei kiinnosta! sotahistoriahan on inkerin pitkäaikainen harrastus.

    VastaaPoista
  5. Nämä olikin mielenkiintoisia tulkintoja. Olen alkuviikon jutellut asiakkaiden kanssa ennakkoäänestyksestä ja lähes kaikki sanoo ettei tiedä ketä äänestää. Olen itse aivan samassa tilanteessa ja koska en ole puolueisiin sitoutunut, niin puoluekin on vielä hukassa. Tämä ehkä kertoo miten huono luottamus ihmisillä on nyt politiikkoihin ja päättäjiin. Jos siis pystytte päättelemään tuon kirjoituksen perusteella poliittisen kantani, niin kertokaa minullekin ja mielellään vielä ihan äänestettävä henkilökin. Nimittäin itse en kyllä ajatellut puolueita tippaakaan, vaan lähinnä sitä miten paljon historia toistaa itseään.

    Sitten vielä vastaus siihen mihin perustan tietoni. Jo tuossa kirjoituksen alussa sanoin lukemani kirjan nimen eli Masha Gessenin Kasvoton mies. Se innoitti minua tutkimaan lisää Putinin vallassaolovuosia ja kirjoitustani varten hain tietoa netistä eli wikipediasta, Suomen Sotilaan sivuilta, Maanpuolustuskorkeakoulunsivuilta, Aleksanteri-instituutista, Konfliktin ja rauhan tutkimuskeskuksesta, Ulkoministeriön sivuilta, Erkki Tuomiojan eli nykyisen ulkoministerin sivuilta yms. Taustalla on myös neljänkymmenenvuoden harrastus asiaa kohtaan. Kaikki päivämäärät yms.faktat ovat tarkistettua tietoa ja niihin voi luottaa. Näitä sota-ja poliittisenhistorian juttuja tässä blogissa on noin 20% ja niitä ei ole pakko kenenkään lukea. Keskustelen lähes kaikkien vakioasiakkaideni kanssa yhteiskunnallisista asioista. Tällä hetkellä puheenaiheena on enimmäkseen Ukraina, Putin ja Isis sekä Suomen vaalit. Näin vuorovaikutus kasvohoitoasiakkaiden kanssa on sujunut 35-vuotta ja hyvään asiakaspalveluun kuuluu, että asiakas valitsee puheenaiheen, en minä.

    Inkeri

    VastaaPoista