tiistai 30. kesäkuuta 2015

Hormonit ja ihottumat

Katsoin noita hakusanoja millä ihmiset olivat googlettaneet ja päätyneet blogiini. Yleensä ne ovat aika samoja asioita mistä yleensäkin kirjoitan, mutta tästä hormonien vaikutuksesta ihottumiin en ole pitkiin aikoihin kirjoittanut.

Hormonien vaikutus ihoon on erittäin suuri. Tärkein tekijä ihossa on ihotyyppi, jonka sanelee geeniperimä, sitten on ulkoiset vaikutukset ja sisäisistä vaikutuksista hormonit ovat tärkein tekijä ihon muutoksissa. Teini-iässä iho muuttuu rasvaisemmaksi normaalin hormonitoiminnan vilkastumisen takia. Acneiho syntyy, jos perintötekijöissä on paljon acnetaipumusta. Aikuisella ihmisellä, kun hormonitoiminta on jo normalisoitunut hormonien muutokset ovat lähes aina mukana ihon ongelmissa, tai ainakin naisilla on näin. Jokainen tietää miten kuukautiskierto vaikuttaa ihoon. Lähes kaikki naiset kokee ennen kuukautisia jotain muutoksia ihossaan ja niille ei oikeastaan voi mitään, koska se on jokaisen yksilöllistä hormonitoimintaa. Tyypillisintä on isot tulehtuneet finnit leuan ja leukaperien alueella. Ne kestää yleensä parantua useamman viikon ja tulevat taas seuraavan kierron aikana samoihin kohtiin. Nyt uutuutena tullut Dermalogican Breakout Control (75€) on todella tehokas hoito niihin.

Muissa ihottumissa esimerkiksi psoriasiksessa, ihokeliakiassa ja atooppisessa ihottumassa hormonitoiminnan vaihtelujen näkyminen on hyvin yksilöllistä. Sanoisin, että korkeintaan parikymmentäprosenttia naisista huomaa kuukautiskierron vaikutukset näihin ihotauteihin. Sitä vastoin estrogeenin vähentyminen vaihdevuosi-iässä saattaa puhkaista atooppisen ihottuman. Estrogeenin vähentyminen ohentaa ihoa ja jos iho on ollut muutenkin kuiva siihen voi puhjeta pahakin atooppinen ihottuma. Tämä on yksi ongelma mitä näen satunnaisilla kasvohoitoasiakkailla paljon. Voin melkein ennustaa yli nelikymppiselle asiakkaalle, että jos ei ihon hoitoa tehosteta hänelle puhkeaa kohta atooppinen ihottuma. Hyvin harva uskoo sen. Lähes kaikki sanovat, että heillä on aina ollut hyvä iho eikä mitään ongelmia ole koskaan ollut. Nämä asiakkaat nimittävät ihoa hyväksi silloin, kun se on kuiva laadultaan, mutta myös kuivalla iholla on ongelmia. Yleensä lähes kuusikymppisenä estrogeeni on lähellä nollaa ja ihon on jo pahasti ohentunut. Silloin hoitamattomalle iholle tulee hyvin pahakin ihottuma.

Yleensä asiakkaat ovat ihan shokissa ja heidän on todella vaikea ymmärtää mistä on kysymys. Hormonikorvaushoito ehkäisee tämän tilanteen, mutta mielestäni ei ihon takia kannata syödä hormoneja. Samalla tavalla ihottuma voidaan ehkäistä hyvällä hoidolla. Aina välillä törmään satunnaisiin asiakkaisiin, jotka ovat todella kovapäisiä uskomaan mistä ihottuma johtuu. Moni haluaisi, että löytyisi joku allergia jota välttämällä ihottuma paranee. Tietysti allergiatkin syntyvät helpommin, kun iho on ohentunut. Minusta helpointa olisi ensiksi poistaa kuivuusihottuman vaihtoehto ja vasta sitten etsiä allergiaa. Asiakkaalta se tietysti vaatii säännöllistä ihonhoitoa.

Kertokaa lukijatkin millaisia kokemuksia teillä on hormonien ja ihottumien yhteisvaikutuksista. Esimerkiksi onko allergiat parantuneet, vai pahentuneet vaihdevuosi-iässä. Tai miten psoriasis reagoi kuukautiskiertoon.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi13:11

    Hei, täytin juuri 61 vuotta. Minulle laitettiin keltarauhashormonikierukka 58v. ja elämäni muuttui sen siliän tien; en olisi edes halunnut ottaa kierukkaa. SE painostettiin ottamaan, yritin kaikkeni estellä sen laittamista, mutta mitä siinä hoitopöydälla jalat levällään voi tehdä. Karkuunko pitäisi lähteä juoksemaan!? Menin yksityiselle otattamaan sen pois. Nihkeää oli siitä eroon pääseminen. Tunnen itseni melkein rikolliseksi, kun saan vakavia oireita synteettisistä hormoneista. Oireita; selkä romahti heti, liikuntakyky nyt rajoittunut, PMS-oireet, joihin liittyy pääkipua, näköhäiriöitä ja hajuoireita. Pahoja ovat myös ihotulehdukset kautta koko kehon! Alapää turposi heti kiinni, niin että kierukan pois saanti gynekologilta oli tuskallista ja minä sain syytökset poistamisen hankaluudesta niskoilleni. Olin kauttaaltani turvonnut ja tulehtunut ja se oli muka omaa syytäni. Itse varsin hyvin tiesin oireiden alkamisajankohdan. Luulin, että kierukan poisottaminen toisi tasapainon niin tulehtuneeseen ihoon kuin muihin oireisiin, toisin kävi, ne alkoivat paheta. Nivuset aukesivat isoille haavoille. Kainalot rinnanaluset sääret varpaiden välit ja varpaat, vesikellukkeita nousi kaikkialle iholle ja nokkosihottumaa. Turvonneet jalat kutisivat niin että itkin öisin sen takia. Kasvoni ja kehoni paisui nesteestä ja olin kuin Raamatun syntinen, joka heittää tuhkaa päällensä. Suunnittelenkin hautajaisiani, sillä en usko selviäväni tästä, minun fyysiset ja psyykkiset voimat eivät riitä enää. Kolme vuotta olen taistellut vaivojen ja gynekologien kanssa. Minun kuulemma pitäisi mennä psykologille! Naurettavaa!!! Minulla on kuvia tulehtuneista ja auenneista ihoalueista ym.
    Mikä ihme gynekologeja vaivaa, on lähes pakko "pakkosyöttää" näinkin iäkkäälle hormoneja hänen estelyistään huolimatta! Miksi naiset eivät auta toinen toisiaan? Tämän kaltaisia tarinoita on netti pullollaan, hormonikierukka Mirena on kaikkein eniten valituksia saanut lääke Suomessa. Silti sitä yhä painostamalla painostetaan ottamaan. En tiedä paranenko enää koskaan, olin aivan terve ja liikunnallinen. Selän romahdettua(yksi lääkkeen oire) saatan juuri ja juuri kävellä pienen kauppareisun. Muuten kävely on jäänyt ja olen katkera sen vuoksi.
    Tiedän, ettei ihmisiä kiinnosta muiden kärsimys, oma menestys ja hyvinvointi ovat pääasioita. Silti kysyn, miten aiot auttaa suomalaisia naisia suojautumaan näiltä synteettisiltä ja vaarallisilta hoidoilta, mitä mainostetaan kuin uskonnollista aatetta?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi13:23

    Lisään vielä edelliseen kirjoitukseen, että USA;ssa Mirena on kiellettyjen lääkeaineiden listalla ja sen aiheuttamien oireiden takia maassa on ollut lukuisia oikeusjuttuja käsittelyssä. Suomessa Turun hormonitehtaat suunnittelevat hormonivalmisteidensa miljardibisneksien laajentamisesta kaikkialle kehitysmaihinkin. (Turun Sanomat 2023 )
    Suomalainen tutkimus on todennut jätevesipuhdistamoista vesistöihin valuvien hormonijäämien aiheuttavan kaloille lisääntymisongelmia, sukupuolen muuntumista ja käytöshäiriöitä. Tutkimus on Oulun yliopiston.
    Markkinatalous-usko ajaa inhimillisyyden, terveyden ja luonnon hyvinvoinnin yli!

    VastaaPoista