tiistai 11. huhtikuuta 2017

Sotahistoriamatkailua

Pidän pääsiäisenä pari vapaapäivää ja lähden Berliiniin katsomaan sotahistoriakohteita joita en ole aiemmin nähnyt. Eräs asiakkaani sanoi ettei minulle oikein voi toivottaa hauskaa matkaa, kun kohteissa hauskanpito on kaukana. Hyvää matkaa kannattaa toivottaa aina, koska tuntuu, että matkailusta on tullut turvattomampaa terrori-iskujen vuoksi.

Sachsenhausen keskitysleiri

Sachsenhausen keskitysleiri on noin kolmenkymmenenkilometrin päässä Berliiniistä ja se perustettiin  pian Hitlerin valtaantulon jälkeen 1933. Kyse on yksi vanhemmista Hitlerin keskitysleireistä jossa ehti olla monia kommunisteja, homoseksuaaleja ja toisinajattelijoita. Se ei tehty pelkästään juutalaisia varten, vaan jo heitä ennen leirissä oli Hitlerin vastustajia. Toisen maailmansodan puhjettua Sachsenhauseniin siirrettiin juutalaisia myös Saksan ulkopuolelta. Vuoden 1941 jälkeen, kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon siellä oli neuvostoliittolaisia sotavankeja. Stalinin oma poika Jakov Dzugasvili kuoli juuri Sachsenhausen keskitysleirillä. Tässä keskitysleirissä oli pari pari erikoisuutta mitä muualla ei ollut. Siellä oli kenkientestausyksikkö jossa vangit testasivat kävelemällä erilaisia kenkämateriaaleja Saksan armeijan käyttöön. Alkuun testimatka oli 26 km, mutta sitten sitä lisättiin 40 kilometriin. Voitte arvata miten kauan ihminen selviää keskitysleirin ruuilla neljänkymmenenkilometrin kävelystä päivittäin. Olosuhteet oli myös tehty samanlaisiksi mikä sotilailla oli jotka kenkiä tulivat käyttämään. Testaajilla oli sama kolmekymmentäkiloinen täyspakkaus päällä mitä parhailla sotilaillakin oli. Se ei ollut helppo tapa kuolla.

Operaatio Bernhard tehtiin Sachsenhausenissa

Jotkut ovat varmaan nähneet dokumenttejä Saksan keksimästä Operaatio Bernhardista. Ovelat saksalaiset ajattelivat sekoittaa vastustajansa Englannin talouselämän laittamalla markkinoille hirveät määrät väärennettyjä punnan rahoja. Sachsenhauseniin kerättiin kaikilta keskitysleireiltä vankeja jotka osasivat väärentää ja käyttää setelipainokoneita. Leirillä painettiin sodan loppuvaiheessa noin 130 miljoonaa puntaa väärennettyjä rahoja jotka oli tarkoitus pudottaa lentokoneesta Englannin maaseuduille. Operaatiota ei koskaan toteutettu, koska rahojen levitystapaa pidettiin niin epävarmana. Jonkin verran väärennettyjä rahoja annettiin agenteille, jotka toimivat Saksan hyväksi Englannissa. Sodan päätyttyä Sachsenhausen jäi Neuvostoliiton valtaamalle alueelle ja he jatkoivat leirin käyttöä omille vangeilleen. Suurin osa neuvostoliittolaisista sotavangeista jäi Sachsenhauseniin, mutta vangitsija vaan vaihtui. Stalinhan laittoi vankileireille kaikki sotavankeina olleet neuvostoliittolaissotilaat. 

Äärioikeisto väittää ettei juutalaisten kansanmurhaa ole tehty

Minusta on kummallista miten joku voi väittää ettei Hitlerillä ollut keskitysleirejä eikä juutalaisia murhattu. Mielestäni on hyvin tärkeää, että osa näistä Hitlerin keskitysleireistä on museoitu ja nykyihmiset voivat käydä katsomassa, että tämä juutalaisten kansanmurha on totta. Esimerkiksi suomalainen Vastarintaliike väitää valheeksi koko holokaustia. Nämä kirjoitukset ovat ihan parin vuoden aikana levinneet netissä todella paljon. Monessa maassa esimerkiksi Sveitsissä ja Ranskassa on rikos kieltää tämä kansanmurha ja kirjoittaa juttuja ettei sitä ole tehty. Meillä Suomessa se ei ole rikos ja pidän todella tärkeänä, että se tulisi meidän rikoslakiin. Näin edes hiukan suitsittaisiin tätä vauhdilla leviävää uusnatsismia. Yritän itse tuoda esiin näillä blogikirjoituksillani mitä oikeasti on tapahtunut ja se on minun tapa taistella ääriliikkeitä vastaan ja tehdä työtä rauhan puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti