lauantai 10. kesäkuuta 2017

Savuttomat vauvat

Olin hiukan ihmeissäni, kun sähköpostia tuli Hämeenlinnan yrittäjiltä otsikolla Savuttomat vauvat. Myönnän, että ensi reaktio oli hiukan negatiivinen. Luulin ensin kyseessä olevan jonkun pilajutun ja seuraavaksi ärsyyntyminen nousi, että mitä nyt vielä yrittäjien pitää tehdä tämän kaupungin ja yhteiskunnan hyväksi.

Odottavista äideistä tupakoi noin viisitoistaprosenttia

Savuttomat vauvat on Hämeenlinnan neuvoloiden ideoima kampanja jolla pyritään kannustamaan odottavia perheitä savuttomuuteen. Kampanja on käynnissä 1.6-30.12-17 ja sinä aikana pyritään vaikuttamaan odottaviin äiteihin, että he lopettaisivat tupakoinnin. Raskauden aikana tehdään kaksi häkämittausta millä katsotaan miten paljon sikiön verenkiertoon tulee häkää äidin tupakoidessa. Tupakoivat perheet saavat lisätietoa tupakoinnin vaikutuksesta lapsen terveyteen ja heitä tuetaan tupakoinnin lopettamisessa. Meidän yrittäjien rooli on antaa alennuksia, tai tuotepaketteja näille tupakoiville äideille ilmeisesti kannustuksena. Yritys saa vastalahjaksi logonsa jollekin facebooksivustolle. Nämä alennukset ja muut edut koskevat kaikkia äitejä ja tupakoivia sitten, kun tupakka on jätetty.

Yrittäjällä pitää olla yhteiskuntavastuullisuutta 

Voi olla, että urputan nyt täysin mitättömästä asiasta. Voisinhan vaan sivuuttaa koko jutun ja olla osallistumatta siihen. Haluan kuitenkin herättää keskustelua ja keskustelua ei synny ellei joku uskalla sanoa eriävää mielipidettä, tai minusta on vaan tullut pihi ja äkäinen vanha nainen. Suhtaudun hyvin epäluuloisesti siihen, että joku lopettaisi tupakoinnin, jos saa meiltä alennuksen, vaikka päivävoiteesta. Jos ihminen on jo niin vastuuton, että ei ajattele yhtään lapsensa terveyttä auttaako siihen enää mikään palkitseva kannustaminen. Ajatteleeko nuori äiti, että katsos miten monta yritystä minua kannustaa niin nyt kyllä pitää lopettaa tupakointi. En usko, että antamallani edulla olisi mitään tekemistä tuossa tupakoinnissa. Enemmän siitä ehkä tulisi myönteistä mainosta, jos omat asiakkaani näkisivät, että osallistun tuohonkin hyvään asiaan. Toisaalta jopa pelkään mennäänkö tässä ojasta allikkoon. Ihmisen pitää ottaa vastuuta itse elämästään ja lapsestaan eikä oppia siihen, että aina joku muu tekee kaiken hänen puolestaan. Yleisesti olen sitä mieltä, että yrittäjän pitää olla yhteiskuntavastuullinen ja osallistua erilaisiin yhteisiin hankkeisiin. Yrityksellä pitää olla selkeä arvomaailma eikä aina voi ajatella, vaan omaa etuaan.

Miten paljon voi yrittäjältä pyytää

Tämä Savuttomat vauvat-kampanja osui minulle vähän huonoon kohtaan, koska koen tällä hetkellä meiltä pienyrittäjiltä vaaditaan jatkuvasti enemmän, kuin oman yrityksen pyörittämistä. Nykyisen olen myös sitä mieltä, että Hämeenlinnan poliittiset vastuuhenkilöt ovat hoitaneet niin huonosti omaa osuuttaan, että sitä pitää paikata koko ajan. Koko viimeinen vaalikausi eli neljävuotta tapeltiin ja käytiin oikeutta ettei siinä takuulla ehtinyt kunnolla töitä tehdä. Miten paljon kaupungin rahaa paloi kokouspalkkioihin, kun valtuusto istui toisiaan nokittelemassa? Niitäkin rahoja olisi tarvittu vaikka tähän Savuton vauva-projektiin. Itse olen todella aktiivisesti osallistunut yhteisten asioiden hoitoon koko yrittäjäurani ajan ja tulen osallistumaan edelleen. Olen kuitenkin tullut entistä kriittisemmäksi mihin osallistun ja onko siitä todellista hyötyä. Yrityksen ylläpito ja terve talous vaatii enemmän, kuin koskaan ennen ja siksi yhtään turhaa rahan menoa ei pidä ajatellakaan. Itse panostan mieluiten omiin vakioasiakkaisiini ja annan heille etuja, kuin kampanjoihin joiden hyöty on epävarmaa.

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Minä voin ottaa syyn niskoilleni tässä asiassa. Anteeksi, että ärsytimme ja pahoitimme Savuttomat Vauvat -kampanjalla mielesi, se ei suinkaan ollut tarkoitus!

  Edelleen Hämeenlinnassa syntyy vuosittain kymmeniä vauvoja, jotka sikiöaikana ovat saaneet eriasteisia vaurioita tupakan myrkyistä. Näistä haitoista on aiemmin puhuttu ehkä aika vähän, koska ei ole haluttu pahoittaa tupakoivien odottajien mieltä. Me Hämeenlinnan neuvoloissa olemme sitä mieltä, että kaikilla on oikeus tietää mitä kaikkea kurjaa sikiölle, vauvalle ja lapselle vanhemman tupakointi aiheuttaa. Sen jälkeen vanhemmat saavat päättää itse. Jos he haluavat lopettaa tupakoinnin, meillä on monenlaista tukea tarjolla.

  Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, todella vaikeaa, vaikka syy olisikin maailman paras. Olemme tupakoinnin lopettaneilta oppineet, että ympäristön tuki asiassa on tärkeää. Molempiin suuntiin. Osa tupakoinnin lopettaneista odottajista on saanut lähipiiriltään painostusta lähteä mukaan tupakalle ja kehotuksia "lopettaa niuhottaminen". Huoh. Kaikilla ei kannustavia tukijoukkoja ole.

  Neuvolassa tehtävän työn lisäksi haluamme vaikuttaa kaikkien hämeenlinnalaisten asenteisiin raskaudenaikaista tupakointia kohtaan. Haluamme, että kaikki odottajat kokevat saavansa kannustusta savuttomuuteen. Kannustus tulee näkymään kaupunkikuvassa ja Somessa. Facebookissa Savuttomat Vauvat -sivuilla on jo 200 kaveria!

  Yrittäjät halusimme mukaan kampanjaan, koska ajattelimme, että sitä kautta voimme osoittaa odottajille, että tosi moni on mukana tsemppaamassa tässä tärkeässä asiassa. Ajattelimme, että ihmisten tietoisuus asiasta lisääntyy julkisuuden myötä ja kampanjasta tulee iloinen pöhinä, johon kaikki haluavat mukaan. Lääketieteellisen tutkimuksen mukaan taloudellinen kannustin lisää tupakoinnin lopettamisessa onnistumisen todennäköisyyttä. Me ajattelimme, että yrittäjät saavat paitsi hyvää mieltä yhteiskuntavastuullisuudestaan ja hyvää mainosta, myös uusia asiakkaita, jotka jalkautuvat liikkeisiin pieniä lahjoja hakiessaan. Tämä on tietenkin täysin vapaaehtoista kaikille.

  Kampanja on vasta lähdössä käyntiin, ensimmäiset Savuttomat Vauvat kortit jaetaan syyskuussa. Olemme kovin iloisia, että jo viisi hämeenlinnalaisyritystä on ilmoittautunut mukaan.

  Tässä tärkeässä asiassa voimme yhdessä tehdä kaikkemme, että saisimme mahdollisimman paljon Savuttomia Vauvoja Hämeenlinnaan!

  Ystävällisin terveisin,
  Anu Mähönen
  HML Neuvolatoiminnan vastuulääkäri

  VastaaPoista
 2. Kiitos, että viitsit kommentoida ja selittää tätä Savuttomat vauvat projektia tarkemmin. Niin kuin jutussani kerroinkin tuo tieto projektista tuli minulle hiukan väärällä hetkellä. Samoihin aikoihin tuli useampia erilaisia yhteistoimintajuttuja mihin yrittäjän panosta tarvitaan ja se pisti pohtimaan asiaa siltä kantilta mikä on pienyrityksen riittävä yhteiskuntavastuu.

  En missään tapauksessa halua vesittää teidän suurella vaivalla kehittämäänne projektia. Ilman muuta asia on todella tarpeellinen ja ymmärrän, että tupakointi ja vauva on huono yhdistelmä. Hyvä, kun toit esiin, että on olemassa tutkittua tietoa taloudellisen kannustimen avusta tässä tapauksessa. Sitä ei tuossa kirjeessä mainittu ja juuri sen merkitystä eniten epäilin. Jos kerran on olemassa faktaa sen positiivisesta merkityksestä silloin ymmärrän olevan perusteltua antaa näitä kannustin lahjoituksia. Haluan nyt oman firmanikin puolesta osallistua tähän projektiin ja ilmoittaudun, kun hetken mietin mikä olisi neille sopiva tapa.

  Katsoin, että tämä blogijuttuni oli noussut kovasti esille netissä, kun googletin Savuttomat vauvat. Mietin olisiko parempi, että poistan tämän jutun ettei se haittaa teidän projektianne. Toisaalta vanha markkinointisääntö on, että aina on hyvä, että puhutaan ja aivan sama mitä puhutaan:)
  Olen vielä yhteydessä sinuun mitä olisi järkevintä tehdä.

  Inkeri

  VastaaPoista