keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Kasvohoito basalioomahoidon jälkeen

Meiltä on syksyn aikana muutaman kerran kysytty miten kasvohoito sopii kasvoilla ollevan basalioomahoidon jälkeen. Ilmeisesti asiakkaiden käsitys on myös, että tämä basaliooma eli aurinkokeratoosi eli ihonsyövän esiaste olisi meille täysin vieras asia.

Näemme basalioomaa lähes päivittäin

Voin suoraan sanoa, että jos ihmiset näkisivät niin paljon auringon aiheuttamia solumuutoksia ja basaliooma he takuulla pysyisivät poissa auringon säteilystä. Voisin jo sanoa, että on harvinaisempaa nähdä iho joka ei ole yhtään auringon vaurioittama kuin näitä säteilyn aiheuttamia solumuutoksia. Näen myös paljon niitä tapauksia jolloin ihossa ei ole vielä sairasta solukkoa, mutta läiskät joihin se ehkä on parinkymmenenvuoden aikana tulossa näkyy selvästi. Niiden muutosta ei pysty muuten estämään kuin totaalisella suojautumisella säteilyltä. Ja yleensähän puheeni ei näistä uhista vaikuta, vaan kymmenenvuoden kuluttua ihmetellään miten se basaliooma nyt noin iski. 
Näen hyvin paljon ihmisiä joilta on jo jäädytetty, tai leikattu syövän esiastetta pois. Varmaan puolella yli seitsemänkymppisistä asiakkaistani on hoitosuhde Keskussairaalan ihotautipolille. Niin on myös omilla vanhemmillani joten pystyn siitäkin seuraamaan miten hoito toimii. Kosmetologin käsittelyillä ei ole vaikutusta ihomuutoksiin. Me emme pysty parantamaan tai pahentamaan tilannetta. Joskus kuulee jokun sanovan, että kosmetologin hoito aiheutti vaurion. Tämä on urbaani legenda ja ihosyöpä syntyy uv-säteilystä, joskus sitä vaan on ihmisen vaikea myöntää, että on tavallaan itse aiheuttanut tilanteen.

Kasvohoito tekee hyvää basalioomasta huolimatta

Kasvohoitoa kannattaa tehdä, vaikka onkin ihotautiosaston seurannassa. Hyvällä hoidolla ja kosteutuksella voidaan vähentää jäädytyshoitojen jälkiä. Samalla voin seurata milloin pitää taas kääntyä sairaalan puoleen. Monen vakioasiakkaan kanssa tämä seuraaminen on sujunut hyvänä yhteistyönä jo kymmeniävuosia. Kasvohoitoa voidaan tehdä 3-4 viikon kuluttua lääkärin hoidosta ja noin viikon päästä kasvohoidosta voi mennä jäädytyshoitoon. Hoitomenetelmiä on hyvin monenlaisia millä basalioomaa hoidetaan ja sen päättää aina hoitava lääkäri. Yleisesti puhutaan jäädytyshoidoista joita on eniten tehty. Kasvohoito on hyvä tapa huolehtia ihon muusta terveydestä ettei ohentuminen, punoittelu ja hilseily lisää iho-ongelmia. Oikeilla meikkituotteilla saadaan hyvin peitettyä jäädytysjäljet ja siihenkin neuvot saa meiltä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti