perjantai 10. marraskuuta 2017

Pirkko Arstilan kolumni herätti paljon ajatuksia

Tällä viikolla netissä on ollut kuuma keskustelu eläkkeellä olevan uutisankkurin Pirkko Arstilan kolumnista ET-lehdessä. Arstila arvosteli kirjoituksessaan marketin jonossa edessään seisovaa nuorta naista ja hänen pukeutumista. Tyttö oli Arstilan mukaan pukeutunut rumasti liian pieniin vaatteisiin, tukka hapsotti ja vartalo oli lyhytjalkainen, leveälanteinen ja muutaman vuoden päästä ylipainoinen. ET-lehti poisti kolumnin ja pyysi anteeksi, koska kirjoitus ei ollut toimituksen etiikan mukainen.

Ajattelematon kirjoitus

Hämmästelen kovasti mikä sai yleensä korrektin Pirkko Arstilan kirjoittamaan tuollaista. Tarkistin, että hän on nyt melkein kahdeksankymmentä ja epäilen iän jo vaikuttavan arvostelukykyyn. Minusta kenenkään ei pitäisi lähteä arvioimaan toisen ulkonäköä noin rumasti. Nykyisin nuoret naiset ovat aivan kohtuuttomien ulkonäköpaineiden viidakossa. Muoti on tehty vaan pitkäsäärisille yli 180-senttisille langanlaihoille tytöille. Lehtikuvissa kuvat ovat käsitelty niin, että naiset näyttävät ilmeettömiltä nukeilta. Heihin on lähes mahdotonta samaistua ja esimerkiksi pituudelleen ei kukaan voi mitään. Siksi onkin erittäin rumaa ja ajattelematonta, että joku julkisuuden henkilö sanoo nuorella naisella olevan suomalaisugrilaisen lyhyen ja leveän vartalon. Tämä, jos mikä pitää yllä syömishäiriöitä ja heikentää itsetuntoa. Ylipäätään kenenkään vanhemman ihmisen ei pidä mollata nuoren vielä epävarman henkilön ulkonäköä. Pitäisi myös muistaa, että muoti muuttuu. Se mikä minusta näyttää oudolta ja vähemmän kauniilta on tämän hetken tyyliä ja se näyttää kivalta nuorten silmissä. Vanhemman ja kokeneemman ihmisen pitäisi tämä ymmärtää eikä alkaa paheksumaan ja kauhistelemaan nykynuorisoa.

Hyväksy itsesi

Tämä kohujuttu sai minut miettimään näitä omia blogikirjoituksiani. Kerron näissä mielipiteitäni ja annan ohjeita ulkonäön hoitamiseen, koska se on minun työni. Vapaa-ajallani en kulje arvostelemassa ihmisten ulkonäköä eikä se minua erityisemmin kiinnosta. Työajan ulkopuolella ulkonäkö, muoti ja tyyli ei erityisemmin pyöri mielessäni. Haluaisin kaikella tapaa kannustaa ihmisiä hyväksymään oman ulkonäkönsä ja huomaamaan omat hyvät puolensa. Jokaisessa ihmisessä on kauniita puolia ja hymy tekee kaikki ihmiset kauniiksi. Luin alkusyksystä kirjailija Sofi Oksasen kannanoton Melania Trumpin tapaan olla julkisuudessa. Sofi Oksanen sanoi olevansa pettynyt siihen miten Melania Trump vahvistaa nykykäsitystä itäeurooppalaisista naisista, että he ovat kauniita ja mykkiä. Nykyinen Yhdysvaltojen presidentin rouva vie todellakin tasa-arvoa ison askeleen taaksepäin. Hän on kaunis niillä kriteereillä mitä mallitytöille laitetaan, mutta muuten hän vaikuttaa sieluttomalta nukelta kipittämässä pari askelta miehensä jäljessä. Huolestuttavaa, että hän antaa nyt esimerkkiä naisesta niin monelle nuorelle. 

Hymy kaunistaa aina

Itselleni kauneuden perusta on se mitä ihmisen sisin ja sielu on. Voi olla ulkoisesti, vaikka miten kaunis missi, mutta jos ihminen on ilkeä ja paha se näkyy ulospäin aina. Hymyilevä, sydämellinen ihminen näyttää kauniilta muiden silmissä, vaikka hän ei missien kriteereitä täyttäisikään. Huolestuttavaa on, että nykyisin nuoret naiset pitävät kauneus ihanteenaan ilmeettömyyttä. Suomalaisetkin plastiikkakirurgit kertovat, että vastaanotolle tulee parikymppisiä jotka toivoovat ilmeettömiä kasvoja. Tähän oiva esimerkki on juuri Melania Trump joka ei tunteitaan näytä eikä juuri hymyile, tai minä en ole ainakaan nähnyt hänestä hymyilevää kuvaa. Tärkeää olisi rohkaista nuoria näyttämään tunteitaan ja hyväksymään itsensä ja toisensa sellaisina, kuin ovat. Toivottavaa olisi myös, että tämän maailman PirkkoArstilat eivät levittäisi nurjia mielipiteitään.

2 kommenttia:

  1. Mielestäni Arstilan kolumni oli monella tapaa ongelmallinen, mutta eniten minua vihastutti hänen kehotuksensa pukeutua tietyllä tavalla, koska se miellyttää miehiä ja herättää miesten mielenkiinnon. Minua ahdisti myös kovasti se, että näköjään olisi syytä pynttäytyä jopa lähikauppareissulle. Itse kun arvostan juuri sitä, että se kauppa on lähellä kotia, että voi väsyneenä ja flunssaisenakin käydä nopsaan hoitamassa akuuteimmat ruokaostokset. Onneksi kehopositiivisuus ja muut ahtaita kauneusihanteita kritisoivat liikkeet kukoistavat netissä. Niiden puoleen on hyvä kääntyä silloin, kun valtavirtamedia yms ahdistaa.

    VastaaPoista
  2. Tuo Arstilan kirjoitus ja siihen liittynyt kommentointi sai minussakin monenlaisia ajatuksia liikkeelle. Valitettavasti myös ajatuksen siitä, että pitäisikö jo lähes kahdeksankymppisen sulkea suunsa eikä tuoda esiin vanhentuneita mielipiteitään. Nuo Arstilan ajatukset ovat suoraan 50-luvulta milloin nuorten naisten tärkein tehtävä oli miellyttää miehiä. Onneksi se aika on ohitse ja sellaiset mielipiteet pitäisi jo vaientaa.
    Olen itse tänä kesänä kokenut miten joku muotijuttu jakaa ihmisiä iän mukaan. Nykyisin on risaiset farkut muotia ja itse olen aina ollut farkkuihminen ja käytän nyt näitä risafarkkuja. Minulle on tullut todella moni tuttu ja tuntematon sanomaan farkuistani jotain. Monen kommentti on ollut, että meneekö sulla noin huonosti ettei ole varaa uusiin housuihin. Moni sanoo suoraan ettei voi ymmärtää tällaista risamuotia. Ehkei tästä nuoremmille sanota, mutta yli viisikymppisillä ne näköjään ärsyttää erityisesti. Itse pukeudun juuri niin kuin huvittaa, vaikka joka ainoa tulisi siitä sanomaan. Ihmettelen vaan miten helposti puututaan toisen pukeutumiseen.

    Inkeri

    VastaaPoista