sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Ruokaöljyt ihovoiteina

Silloin tällöin kuulen, kuinka joku vannoo oliiviöljyn nimiin parhaana ihonhoitotuotteena. Joku muu hehkuttaa hamppuöljyä, tai kitupellavasta saatua kamelinaöljyä. Yleensä öljyihin on ihastuttu ulkomaan matkoilla ja varsinkin oliiviöljyn ihmeitä tekeviä vaikutuksia olen kuullut vuosien varrella useita. Mitään järkiperustetta niiden käytöllä kosteusvoiteiden tilalla ei kuitenkaan ole.

Ruokaöljyt eivät imeydy ihoon

Pitää aina muistaa, että ihmisen iho on elin jonka yksi tärkeimpiä tehtäviä on suojata sisäelimiä. Iho ei läpäise vieraita aineita, koska muutenhan sadevesi, tai muut iholle joutuvat aineet menisivät sisäelimiin. Kosmetiikka ja lääkevoiteet ovat käsitelty sillä tavoin, että ne pystyvät imeytymään ihoon ja ihon läpi. Ihonhoitotuotteet sisältävät kuljetusaineita esimerkiksi liposomeja, mikrosomeja ja niosomeja jotka kuljettavat kosmetiikan raaka-aineet eri ihon kerroksiin. Kosmetiikka ei saa imeytyä verenkiertoon ja lääkeaineiden kuljetusaineet taas vievät lääkkeet verenkiertoon asti. Ainoastaan syövyttävät ja iholle vaaralliset aineet imeytyvät ihon läpi ilman näitä kuljettaja-aineita. Oliiviöljy, tai mikään muukaan ei kosmeettinen öljy ei imeydy ihosolukkoon, vaan jää ainoastaan pinnan kuolleeseen hilseilevään solukkoon. Näillä öljyillä ei ole koskaan samaa merkitystä ihon hoidossa, kun kosmetiikalla. 

Ruokaöljyt tukkivat ihoa 

Jokainen tietää miten hankala on saada ruokaöljyä tiskattua pois lautasesta ilman tiskiainetta. Öljyt ei liukene veteen vaan tiskaukseen tarvitaan aina kunnon pesuaine. Samoin käy ihon pinnalla ruokaöljyä ei saa pestyä pois ilman saippuan omaista pesuainetta. Dermalogican Precleanse ja Precleanse Balm kyllä liuoittaa ruokaöljynkin iholta kuivattamatta, mutta harva oliiviöljyyn ihastunut käyttää hyvälaatuisia puhdistusaineita. Tästä syntyy kaksi vaihtoehtoa jotka kumpikin ovat ihon kannalta huonoja. Ellei ruokaöljyä saada kunnolla ihosta pois se tukkii huokoset ja aiheuttaa finnejä, mustapäitä ja muita näppyjä. Hyvin kuiva iho kestää tämän tukkiintumisen ilman näitä finniongelmia, mutta missään tapauksessa se ei voi hyvin öljyhoidolla. Ruokaöljyissä ei ole kosteutta mitä Suomessa tähän aikaan vuodesta tarvittaisiin kaikista eniten. Iho jää täysin kosteuttamatta ja rypistyminen ja ihon ohentuminen voimistuu. Usein tuo öljyn rasvaisuus peittää tuon kuivuusongelman ja tyypillistä kuivuuden merkkiä eli hilseilyä ei tule näkyviin. Öljy liimaa kuolleen solukon ihoon kiinni niin ettei hilseily näy, vaikka sitä ihossa onkin. Tämä voi saada ihmisen luulemaan, että iho voi hyvin. 

Ihon hoitoon ei kannata koskaan käyttää mitään mikä ei ole siihen tarkoitettu. Yleensä siinä päädytään ongelmiin ja aina hoidon vaiva on aivan turhaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti