lauantai 11. marraskuuta 2017

Vaihdevuodet ja ihottumat

Katselin taas tämän blogin tilastoja ja näin millaisilla hakusanoilla ihmiset ovat päätyneet blogiini. Nyt oli useampi tehnyt kyselyn vaihdevuosien vaikutuksista ihon herkkyyteen ja erilaisiin ihottumiin. Näihin kysymyksiin on helppo vastata, että kyllä vaihdevuodet vaikuttaa ihoon ja tuovat suuria muutoksia ihonhoitoon.

Estrogeeni vaikuttaa ihon paksuuteen

Estrogaani on hormooni joka pyörittää koko naisen elimistöä ja sen vähetessä moni asia muuttuu. Keskimäärin 36-vuotiaana alkaa estrogeenin tuotanto hiljalleen hiipumaan ja noin 42-vuotiaana se voi jo vaikuttaa lievästi ihoon. Yleensä vaihdevuosien yhteydessä puhutaan vaan limakalvojen kuivumisesta ja ohenemisesta ja niiden tuomista ongelmista. Aivan samassa tahdissa ohenee muukin iho ja mitä ohuempi iho on sitä herkemmin se reagoi. Kuivassa ihossa on jo alunperinkin yksi ihosolukerros vähemmän kuin rasvaisessa ihossa ja se on tietysti alttiimpi ohentumisen tuomille ongelmille. Todella tyypillinen uusi asiakas meille on noin viisikymppinen nainen jolla on aina ollut ongelmaton iho ja sitten se yhtä äkkiä räjähtääkin ja pääsääntöisesti se tapahtuu talvella. Ihoon tulee kutinaa, punoittavia turvonneita läiskiä ja hilseilyä. Yleensä asiakas itse etsii jotain allergeenia mikä tilanteen aiheuttaa, mutta usen miten alkusyy on ihon voimakas kuivuminen. Tietysti silloin, kun iho on jo muutenkin kuiva ja ärsyyntynyt se voi vielä herkistyä helposti lisää vääristä hoitotuotteista. Hyvällä kasvohoidolla ja oikeilla kotihoitotuotteilla tilanne korjaantuu ja riittävällä kosteutuksella ihottumat jää kokonaan pois.

Couperosa ja ruusufinni liittyy vaihdevuosiin

Voimakkaat lämmönvaihtelut aiheuttavat couperosaa eli katkenneita pintaverisuonia pitkin elämää, mutta vaihdevuosi-iässä ne pahenevat huomattavasti. Ohentuneella iholla kuumien aaltojen tuomat pintaverenkierron muutokset aiheuttavat helposti couperosaa. Ihosta tulee muutenkin punakka, koska nuo äkilliset hikiaallot aiheuttaa verentungoksen pintaverisuonissa. Jos tähän vielä yhdistetään voimakas uv-säteily ja muutenkin jo kuivunut ja hoitamaton iho ruusufinni puhkeaa aika helposti. Nykyisin ruusufinni on yleistynyt paljon ja sanotaan, että jopa joka kymmenes suomalainen sairastaa ruusufinniä. Syynä tähän lisääntymiseen on ympäristösaasteet ja uv-säteilyn voimistuminen. Silmien ärsyyntymiseen ja ongelmiin voi olla syynä silmän luomirajassa oleva ruusufinni, joka näkyy punoituksena, kutinana ja kirvelynä. Siihen pitää apua hakea silmälääkäriltä. Tämä on aika uutta tietoa, että ruusufinni voi olla myös silmien ärsytyksen syynä. Yleensä ihottumiin aina ensin tarjotaan  mietoa kortisonivoidetta, mutta ruusufinniin se ei tehoa, vaan voi jopa pahentaa tilannetta. Kosmetiikalla ei voi ruusufinniä hoitaa, mutta sillä voi vahvistaa ja suojata ihoa ettei ruusufinni puhkeaisikaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti