sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Unen vaikutukset ulkonäköön

Uni ja unettomuus on aika tyypillinen keskustelun aihe asiakkaiden kanssa. Suomalaisia unitutkimuksia ei ole tietääkseni tehty siltä kantilta katsottuna miten uni vaikuttaa ihoon ja ulkonäköön. Kuitenkin jokainen tietää, että väsynyt ihminen näyttää aika ränsistyneeltä.

Yöllä iho tarvitsee tehoaineita

Nukkuessa ihon pintalämpötila nousee asteella, tai parilla ja silloin hoitoaineet imeytyvät paremmin. Päivisin ihonhoitotuotteiden päätarkoitus on suojata ulkoiselta rasitukselta ja kaikista tehokkaimmat hoitavat tuotteet käytetään iltaisin yötä vasten. Nukkuessa ihminen rentoutuu ja samalla kasvolihasten jännitys laukeaa ja kaikki ihon toiminnot helpottuu ja vilkastuu. Siksi Dermalogicalla onkin erittäin tehokkaita tuotteita yökäyttöön, kuten Overnight Repair Serum (107€) ja nyt ensi viikolla myyntiin tuleva Sound Sleep Cocoon (109€) yövoide. Joskus kuulen ettei asiakas laita yöksi iholle mitään siksi, että iho saa hengittää. Tätä ajatusta en ymmärrä ollenkaan enkä tiedä mitä tämä hengittäminen oikein on. Näin vaan hukataan paras hetki saada vaikuttavat tehoaineet imeytymään kunnolla.

Väsymys näkyy koko ihmisessä

Unettomuus ja väsymys näkyy ihmisen koko olemuksessa. Joissakin tutkimuksissa sanotaan suomalaisten nukkuvan ihan liian vähän. Kyllä joskus ihmettelenkin asiakkaiden kiireistä elämäntapaa ja viiden tunnin yöunia. Itse olen aina tarvinnut paljon unta ja nukun mielelläni 9-10 tuntia, mutta työpäivinä se jää alle kahdeksan tunnin. Unen vähyys näkyy tummina silmänympäryksinä sekä ihon sameutena ja velttoutena. Yleensä koko ihminen alkaa näyttää kumaraiselta ja väsähtäneeltä mitä hän onkin. Liian vähäinen nukkuminen suistaa ihmisen pois tasapainosta ja iho on aina ensimmäinen joka alkaa oireilemaan. Iholle tulee samat ongelmat kuin stressistä muutenkin. Joillekin tulee kuivia läiskiä toisille taas rasvoittumista ja finnejä. Jonkin aikaa ihon kuntoa voidaan parantaa kuorinnalla ja naamioilla, mutta pitkään ei unen puutteen oireita voi pitää piilossa.

Yötyö vanhentaan

Olen nähnyt muutaman tutkimuksen vuorotyön vaikutuksista ihoon ja ikääntymiseen ja se ei ole mitään myönteistä. Muistaakseni viisikymppisen aina vuorotyötä tehneen naisen iho oli noin viisivuotta vanhemman oloinen kuin saman ikäisen päivätyötä tehneen. Naisille vuorotyö vaikutti enemmän kuin miehille ja syy siihen on kuukautiskierron ja estrogeenin muutokset yötyön aikana. Itselläni käy paljon vakioasiakkaita jotka ovat tehneet vuorotyötä kymmeniä vuosia. Suurin osa heistä on hoitajia ja lääkäreitä, mutta monta on myös tehdastyössä. En voi kyllä sanoa huomaavani heidän ihossaan mitään erityistä verrattuna päivätyötä tekeviin. Säännöllinen ihonhoito on pitänyt heidät huomattavasti hehkeämpänä kuin muut samanikäiset ovat. Eniten eroa näen siinä, että meidän keskussairaalassa on niin kuivattava ilmastointi ja se vaikuttaa paljon enemmän kuin yötyö. En pidä vuorotyötä erityisenä ihon vanhentajana, jos se hoidetaan hyvin ja elämä on muuten stressitöntä ja tasapainoista. Huomattavasti suurempia negatiivisia vaikutuksia tuo jatkuva liian vähäinen yöuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti